Meteen naar de inhoud

Eten zonder suiker

  • door

eten zonder suikerEten zonder suiker?

Je hoort steeds vaker verhalen over de positieve effecten van eten zonder suiker. Hierdoor willen veel mensen zelf ook minderen of volledig stoppen met het consumeren van suiker.

Hieronder zal worden uitgelegd waarom eten zonder suiker bevorderlijk kan zijn voor je gezondheid en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 

Waarom eten zonder suiker?

Ten eerste moet gesteld worden dat helemaal geen suiker eten volgens het Voedingscentrum niet mogelijk is en ook niet goed is voor je gezondheid.

Je hebt nou eenmaal suikers nodig om gezond te kunnen blijven. Suiker speelt namelijk een belangrijke rol bij het produceren van energie. Daarnaast zit suiker ook in natuurlijke producten zoals fruit. Deze zogenaamde fruitsuikers zijn niet beter of gezonder dan toegevoegde suikers.

Toch kan het erg gunstig zijn voor je gezondheid om te minderen met toegevoegde suikers. Dit komt omdat deze toegevoegde suikers zorgen voor een overschot van suikers in het lichaam.

Dit overschot kan zorgen voor overgewicht, hartziektes, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol.

Positieve effecten van eten zonder suiker

positieve effecten van eten zonder suiker

Volgens het Voedingscentrum is het niet nodig om suikers volledig uit je dieet te verbannen, maar toch kiezen sommige mensen ervoor om dit wel te doen.

Het minderen of stoppen met suiker kan ervoor zorgen dat je energieniveaus stabiel blijven en kan ook zorgen voor een verlaagd risico op diabetes type 2. Het minderen met suiker stimuleert daarnaast gewichtsverlies.

Je huid kan er door minder suiker beter uit gaan zien. Ook kan je mentale gezondheid profiteren van eten zonder suiker. Stemmingswisselingen kunnen door het stoppen met suiker minder vaak voorkomen dan voorheen.

Wil je niet helemaal stoppen met suiker, zorg dan dat je suikerrijke tussendoortjes zoals snoep en koekjes vervangt door fruit of snoepgroenten. Hierdoor minder je niet alleen met suiker, maar krijg je ook meet vitamines binnen dan wanneer je dat ene koekje toch wel had gegeten.

Mensen met een suikerarm dieet geven daarnaast aan dat zij na het avondeten minder zin hebben om te snacken. Zo kan het minderen of stoppen met suiker ook bevorderlijk voor het afvallen.

Risico’s van eten zonder suiker

negatieve effecten van eten zonder suiker

Helaas heeft het eten zonder suiker niet alleen positieve effecten op je fysieke en mentale gezondheid. Bij het overwegen om volledig te stoppen met het eten van suiker zul je hier zeker rekening mee moeten houden.

In fruit en melkproducten zit ook suiker. Als je helemaal wilt stoppen met het consumeren van suikers dan zul je ook moeten stoppen met fruit. Hierdoor mis je belangrijke vitaminen en voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam gezond te houden.

Je zult zonder fruit vatbaarder zijn voor ziektes. Het kan misschien slim zijn om eerst advies te vragen aan een professional zoals een diëtist of je huisarts voor je helemaal stopt met het eten van fruit en melkproducten waar van nature suiker in voorkomt.

Gemakkelijk minderen met suiker

Heb je besloten te stoppen of te minderen met de inname van suiker, dan zijn er verschillende manieren om dit aan te pakken. Ten eerste is het belangrijk dat je niet te snel al je suiker uit je dieet verbant.

Laat jezelf en je lichaam wennen aan je nieuwe dieet. Daarnaast is het belangrijk om je ervan bewust te zijn hoeveel suiker je binnenkrijgt en wat hiervan de voornaamste bronnen zijn.

Het kan daarom verstandig zijn om etiketten van producten grondig door te lezen en om bepaalde producten zoveel mogelijk te vermijden.

suikerrijke producten die je beter kunt vermijdenProducten om te vermijden

Zoals al eerder gezegd zit het grootste gevaar in de toegevoegde suikers. Door deze suikers kan een teveel aan suikers in het lichaam ontstaan. Vooral producten met toegevoegde suikers zijn belangrijk om te vermijden.

Hierbij is frisdrank een grote boosdoener. In een glas cola kunnen zomaar 6 suikerklontjes zitten. Als je mindert met frisdrank heb je al een groot deel van je suikeroverschot te pakken. Daarnaast zit er ook in fruitsap meer suiker dan je zelf misschien zou denken. In een glas sinaasappelsap zitten wel zeven suikerklontjes.

Een glas sap is dus net zo rijk aan suiker als een glas frisdrank. Ook zitten er suikers in alcoholische dranken. Water, koffie en thee zijn de dranken die je het beste kunt drinken als je wilt minderen met suiker.

Tenzij je daar zelf nog melk of suiker aan toevoegt natuurlijk. Naast het minderen van suikerrijke dranken is het ook belangrijk om te stoppen met voedsel waar veel suiker in zit. Denk daarbij niet alleen aan tussendoortjes zoals snoep en koekjes, maar ook aan gesuikerde ontbijtgranen.

Vervang tussendoortjes door fruit en groeten en vervang gesuikerde ontbijtgranen door muesli of cornflakes zonder toegevoegde suiker. Hierbij is het belangrijk om etiketten goed door te lezen.

Vormen van suiker

Houd er bij het doornemen van etiketten rekening mee dat suiker niet altijd als zodanig op het etiket staat. Suiker heeft veel verschillende namen waaronder dextrose, lactose, glucose (-siroop) en fructose (-siroop). Daarnaast zijn ook honing en ahornsiroop vormen van toegevoegde suiker. 

Koken zonder suiker

Vaak zitten toegevoegde suikers ook in producten waar je het niet van verwacht, zoals sauzen en dressings die je kant en klaar in de winkel koopt. Deze kun je gemakkelijk zelf maken. Zo kun je zelf in de gaten houden hoeveel suiker je er in je avondeten terecht komt.

Doe daarnaast ook geen extra suiker in je yoghurt. Vind je yoghurt te zuur of mis je toch de zoete smaak van suiker? Vervang suiker door bijvoorbeeld kaneel of vanille om je eten toch zoet te laten smaken. 

Gezond minderen

Als je je aan bovenstaande adviezen houdt kun je op een gezonde manier stoppen of minderen met de inname van suiker en kun je profiteren van de positieve effecten van minder suiker op je lichaam en geest.

Het is wel belangrijk om te weten dat ook genoeg beweging bijdraagt aan een gezonde levensstijl. Lukt het niet om door het eten zonder suiker af te vallen, zorg er dan voor dat je ook genoeg beweging krijgt. Hierdoor zul je wellicht snel verbetering zien.

20 dagen suikervrij

20 dagen suikervrij

Heb je besloten om te minderen met suiker? Dan is het boek 20 dagen suikervrij misschien wel iets voor jou. In dit boek ontdek je hoe je redelijk snel kunt afvallen door het minderen van het eten van suikers.

Door gebruik te maken van de gezonde gerechten en de tips kun jij weer lekkerder in je vel zitten. Door de gerechten te eten die in het boek staan kun jij er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel wordt.

De gerechten zijn snel en makkelijk te maken waardoor je ook niet veel tijd nodig hebt. Benieuwd of het iets voor jou is?

> Bekijk hier de website van 20 dagen suikervrij <<

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *