Meteen naar de inhoud

Fruit met weinig koolhydraten

  • door

fruit met weinig koolhydratenFruit met weinig koolhydraten

Fruit is gezond, maar kan vaak ook veel koolhydraten bevatten die niet bevorderlijk zijn voor het proces van gewichtsverlies.

Gelukkig bevatten niet alle soorten fruit evenveel koolhydraten. Zo kun je toch profiteren van de positieve effecten van fruit op je gezondheid, zonder een teveel aan koolhydraten.

Hieronder lees je welke soorten fruit voor jou de beste keus zijn en waarom het vermijden of minderen met consumeren van koolhydraten je afvalproces kan bevorderen.

Fruit met weinig koolhydraten

Niet alle soorten fruit bevatten evenveel koolhydraten. Er zijn soorten die veel koolhydraten bevatten, maar er zijn ook soorten fruit met weinig koolhydraten.

Er zijn dus soorten fruit die je als je weinig koolhydraten wilt innemen het beste helemaal kunt vermijden. Hieronder vallen onder andere alle soorten gedroogd fruit, bananen, dadels en passievrucht.

Deze fruitsoorten bevatten gemiddeld 26,8 gram koolhydraten per stuk. Onder andere citrusvruchten, kiwi, framboos, appel, druiven en peer vallen tussen veel en weinig koolhydraten in en hebben een gemiddelde hoeveelheid koolhydraten.

Gemiddeld bevatten deze fruitsoorten 12,9 gram koolhydraten per stuk en kunnen in een streng dieet  ook beter vermeden worden.

Avocado, bessen, perzik en nectarine, aardbei en meloen zijn soorten fruit die weinig koolhydraten bevatten. Gemiddeld bevatten deze soorten zo’n 6,8 gram koolhydraten per stuk.

Dit is dus een stuk minder dan de fruitsoorten met veel koolhydraten. Deze soorten fruit zijn dan ook de beste keuzes als je graag zo min mogelijk koolhydraten in je dieet wilt en je afvalproces optimaal wilt bevorderen.

Fruit in sappen en smoothies

smoothie

Fruit bestaat niet alleen in vaste vorm, maar wordt vaak ook verwerkt in diverse vruchtensappen. Het drinken van deze fruitsappen kun je beter vermijden als je wilt afvallen. In sappen zitten vaak extra suikers en daarnaast zijn de vezels van het fruit vaak al verwijderd.

Het profiteren van fruit kan het beste wanneer het fruit in zijn vaste vorm geconsumeerd wordt. Fruit dat verwerkt zit in smoothies is vaak wel volledig gebleven en smoothies zijn dan ook beter dan de meeste fruitsappen.

Toch moet er ook opgepast worden met smoothies. Er zit vaak een grote hoeveelheid fruit verwerkt in een smoothie, waardoor je toch teveel koolhydraten binnen kan krijgen. Ook kan de smoothie zijn aangelengd met suikerrijke vruchtensappen of melkproducten.

Wanneer je zelf smoothies maakt kun je dit echter controleren. Toch geeft het eten van fruit in vaste vorm de meeste controle over het aantal koolhydraten dat je binnenkrijgt en is dan ook de beste keuze wanneer je probeert te minderen met koolhydraten en toch fruit wilt consumeren of wanneer je wilt afvallen.

Het effect van koolhydraten op je lichaam

Net als bijvoorbeeld suiker hebben ook koolhydraten een functie voor het lichaam en zijn ze niet alleen slecht voor je. Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in energie.

Ook helpen koolhydraten mee aan een gezonde stofwisseling. Je lichaam kan de glucose die hierdoor ontstaat opslaan om later te kunnen gebruiken. Helaas resulteert dit, als je lichaam al genoeg glucose heeft, in de aanmaak van vet.

Glucose wordt dan in het lichaam opgeslagen als vet. Dit is waarom je te dik kan worden van een teveel aan koolhydraten.

Het stoppen of minderen met eten van koolhydraten draagt daarom bij aan een sneller afslankproces, maar je zult er ook rekening mee moeten houden dat koolhydraten ook positieve functies verrichten in je lichaam.

afslank receptenbijbel iq quiz

Bijwerkingen van helemaal geen koolhydraten eten

Het stoppen met eten van koolhydraten kan voor bepaalde bijwerkingen zorgen. Naast het produceren van energie zorgen koolhydraten ook voor het behoud van gezonde spieren.

Als je te weinig glucose uit koolhydraten in je lichaam hebt kan je lichaam spierweefsel gaan afbreken. Dit is natuurlijk niet iets wat je wilt, omdat spieren een belangrijke functie hebben voor de beweging van het lichaam.

Ook zorgen koolhydraten voor een goede vertering van eten dat je lichaam binnenkomt en zorgen ze ervoor dat je minder vatbaar bent voor ziektes van het verteringskanaal.

Daarnaast wordt de gezondheid van je hart vergroot door het eten van genoeg koolhydraten en kan ook het risico op diabetes type 2 verkleind worden.

Nu is het wel zo dat bijna iedereen tegenwoordig te veel koolhydraten eet. Waarschijnlijk is het voor jou ook een goed idee om te minderen met koolhydraten.

Recepten die speciaal geselecteerd zijn op de perfecte verhoudingen tussen vette, eiwitten en koolhydraten kun je vinden in de Afslank Receptenbijbel. 

Eten zonder koolhydraten

Toch hoef je je ondanks bepaalde bijwerkingen geen zorgen te maken als je weinig of geen koolhydraten binnenkrijgt. Je lichaam kan andere manieren vinden om energie te verwerven.

Het afvallen kan hierdoor vergemakkelijkt worden. Toch is het goed om vanwege de bovengenoemde voordelen niet helemaal te stoppen met eten van koolhydraten. Ook is er nog een bijkomend voordeel van minderen met koolhydraten.

Als je regelmatig trek hebt in zoetigheid of last hebt van vreetbuien kan het minderen met consumeren van koolhydraten kan ervoor zorgen dat dit soort lekkere trek vermindert of zelfs verdwijnt. Ook dit kan je helpen bij het afvallen, omdat je minder zin hebt om (ongezond) te eten.

afslank receptenbijbel review

Ontdek de gezonde recepten in de Afslank Receptenbijbel

Hoeveel fruit is teveel?

Tussendoortjes met veel suiker of koolhydraten kunnen in een koolhydraatvrij dieet vervangen worden door fruit met weinig koolhydraten. De allerbeste keuze is dan kokosnoot of een meloensoort.

Deze fruitsoorten bevatten de minste koolhydraten. Let wel op met de hoeveelheid. Ben je heel streng in het minderen met koolhydraten?

Neem dan op zijn meest een handvol bessen, frambozen of aardbeien per dag.

Ben je wat vrijer in je hoeveelheden? Dan kun je maximaal één stuk fruit per dag nemen.

Minder je het liefst met ander voedsel op koolhydraten en is fruit geen probleem? Dan kun je gerust twee stuks fruit per dag eten om je gezondheid te bevorderen. Let dan alleen wel op met druiven, bananen en gedroogd fruit.

Als je toch meer trek hebt dan de aangegeven hoeveelheden kun je er nog (snoep-)groenten bij eten om de trek te stillen. 

Verantwoord minderen met koolhydraten

Bovenstaande adviezen zorgen ervoor dat je gezond kunt stoppen of minderen met het consumeren van koolhydraatrijke fruitsoorten.

Het bewustzijn van de risico’s en de positieve effecten die koolhydraten kunnen hebben op je gezondheid is hierbij erg belangrijk.

Wil je altijd verzekerd zijn van een goede balans in je voedingspatroon? Dan kunnen we je de Afslank Receptenbijbel aanraden. Neem eens een kijkje op de pagina van de Afslank Receptenbijbel.

koop hier de afslank receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *