Meteen naar de inhoud

Gezonde snacks

  • door

gezonde snacksGezonde snacks?

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je dikmakende tussendoortjes vervangt door gezonde snacks. Het eten van tussendoortjes is namelijk een grote boosdoener in het mislukken van een poging tot afvallen.

Veel mensen hebben last van vreetbuien of gewoon veel trek in vette of veel suiker bevattende tussendoortjes. Je hoeft gelukkig geen honger te lijden door volledig te stoppen met tussendoortjes.

Je kan deze ongezonde tussendoortjes het beste vervangen door gezonde snacks. Hieronder lees je enkele adviezen over gezond, maar lekker, snacken. 

Waarom gezonde snacks?

Snacken gebeurt vaak in de tijd tussen twee maaltijden in en vooral vlak voor het avondeten. Je wilt de tijd nog even uitzitten door de honger uit te stellen voor je kunt gaan eten.

Deze snacks zorgen er vaak voor dat je op een dag meer calorieën binnenkrijgt dan eigenlijk nodig is. Je lichaam haalt er dan geen energie meer uit. Daarnaast zijn snacks vaak erg vet en zoet. Als je niet oplet kun je hiervan aankomen of andere gezondheidsrisico’s lopen, zoals een verhoogd cholesterol en een vergrote kans op hartziekten vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten die snacks vaak bevatten.

Ook zal je gebit zeker niet profiteren van het eten van zoete snacks. Het is daarom belangrijk om het snacken te beperken tot het eten van gezonde snacks en dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. 

Groente en fruit

groente en fruit

Groenten en fruit zijn misschien wel de meest bekende gezonde snacks. Niet voor niks, want ze zijn erg goed voor je gezondheid. Eet in plaats van een koekje of chips eens een minikomkommer, snoeptomaat of een wortel tussendoor.

Fruit is ook een goede optie, het smaakt zoet en is een goede vervanger voor zoete snacks. Als je graag weinig suiker binnenkrijgt zijn groeten misschien een beter optie, omdat fruit van nature veel suikers bevatten.

Ook bevatten sommige soorten fruit erg veel koolhydraten. Naast gewone groenten en fruit kun je ook groenten- of fruitchips eten. Voorbeelden hiervan zijn bananenchips of boerenkoolchips. Deze zijn te koop in de winkel, maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf maken. 

Snacks voor bij de koffie

Het eten van groente en fruit lijkt natuurlijk niet zo lekker bij de koffie of thee. Bij koffie of thee kun je een handvol gemixte eten. Zo zijn ongezouten walnoten en hazelnoten een bron van energie en je krijgt er snel een vol gevoel van.

Ook rijstwafels zijn een gezonde snack voor bij de koffie. Als je rijstwafels op zich wat flauw of saai vindt kun je ze beleggen met wat pindakaas, suikervrije jam of komkommer.  

afslank receptenbijbel review

In de Afslank Receptenbijbel kun je veel gezonde snacks vinden!

Yoghurt en bessen

Een ander geschikt en gezond tussendoortje is (Griekse) yoghurt. Yoghurt vult snel en heeft een laag suikergehalte. De yoghurt kun je zoeter maken door er bessen in te doen. Wil je liever geen fruit, dan is ook kaneel een goede optie om je yoghurt zoeter te laten smaken.

Kaneel kan helpen je bloedsuiker te verlagen en kan de gezondheid van je darmen stimuleren. Het kiezen voor Griekse yoghurt in plaats van gewone yoghurt kan bevorderlijk zijn voor je gezondheid.

Griekse yoghurt bevat minder calorieën en meer proteïne dan gewone yoghurt. Ook heeft Griekse yoghurt een lager suiker- en zoutgehalte. Er wordt gezegd dat Griekse yoghurt lekkerder is dan gewone yoghurt. Hoe dan ook is yoghurt een gezonde snack.  

chocola als gezonde snackGezonde chocolade

Als je gek bent op chocolade is dit misschien wel je geluksdag, want chocolade valt ook onder de gezonde snack. Helaas zul je je karamel-zeezout repen moeten laten liggen. Het is namelijk pure chocolade die een gezonde snack is die kan zorgen voor een lagere bloeddruk en niet melkchocolade.

Eet je deze pure chocolade met amandelen, dan is dat nog beter voor je. Het is een vullende en bevredigende snack. De chocolade moet wel minstens 70% cacao bevatten, anders is deze niet zo gezond meer.

Hoe meer melk de chocolade bevat, hoe vetter hij is. Kies dus voor een donkere chocoladereep, het liefst met amandelen of een andere nootsoort.   

is popcorn een gezonde snackSnacken bij de film

Als je ‘s avonds op de bank televisie of een film aan het kijken bent is het logisch dat je hier graag een lekkere snack bij wilt eten. Als gezonde variant kan popcorn een goede keuze zijn. Laat dan wel alle toppings achterwege.

De zoete, zoute en boterachtige toppings die veel te vinden zijn op popcorn zijn de boosdoeners. De popcorn zelf kan een gezonde snack zijn. Popcorn is gemaakt van maïs die gepoft wordt. De gepofte maïskorrels zitten vol voedingsstoffen, maar bevatten weinig calorieën.

Ook zit popcorn boordevol antioxidanten die ervoor zorgen dat je gezond kunt blijven. Als je gezond wil snacken bij de film is popcorn een fantastische keuze. Je kan zelfs heel gemakkelijk je eigen popcorn maken.

Daarnaast zijn vanille, kaneel of kruiden gezonde vervangers voor suiker of zout. Naast popcorn kun je ook wat snoepgroenten op tafel zetten met wat humus. Ook crackers met kaas zijn voor de filmsnack een gezonde en verantwoorde keuze. 

Gezond snacken

Het eten van een gezond tussendoortje kan helpen om de ergste honger voor een maaltijd te stillen en zorgt er daarnaast voor dat je niet teveel zult eten tijdens het avondeten.

Het is daarom helemaal niet erg om ’s middags een stuk fruit of wat (snoep)groenten te eten. Let wel op hoeveel calorieën je hiermee extra binnenkrijgt. Dit mag namelijk niet over je dagelijkse maximum heengaan.

Krijg je wel teveel calorieën binnen, dan zul je wellicht ook aankomen of minder snel afvallen. Zorg ervoor dat je tussendoortje niet te groot is en genoeg voedingsstoffen bevat zodat je lichaam er iets uit kan halen. In een zak chips zitten nauwelijks goede voedingsstoffen. Daar heeft je lichaam niets aan.

Als je een snack eet die genoeg voedingsstoffen bevat is dat niet alleen goed voor je gezondheid, maar het zal ook je hongergevoel stillen zodat je minder zin hebt om door te snacken.

Zorg er wel altijd voor dat je door het snacken niet over je energie- en caloriebehoefte heen gaat. Ook gezonde snacks kun je niet onbeperkt blijven eten. Geniet, maar wel altijd met mate.

koop hier de afslank receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *