Hoeveel calorieën zitten er in bier

hoeveel calorieën zitten er in bierHoeveel calorieën zitten er in bier?

Tijdens de barbecue in de zomer, na een voetbal wedstrijd of een avondje in de kroeg, daar hoort een lekker flesje bier bij. Maar is een biertje eigenlijk wel zo gezond? Vooral voor iemand die wil afvallen maken de vele calorieën in het bier het toch tot een minder aantrekkelijk biertje, helaas.

 

Hoeveel calorieën zitten er in bier?

Wanneer we bier vergelijken met andere drankjes, zit er in bier toch realiteit veel calorieën. Bier bestaat uit veel suikers, koolhydraten en alcohol, wat je ook veel energie op levert. In principe kun je er van uit gaan dat hoe hoger het alcohol percentage, hoe meer calorieën er in bier zitten.

Alcohol levert namelijk 7 calorieën per gram op. Gelukkig zijn dus niet alle biersoorten gelijk, sommige soorten bevatten aanmerkelijk minder of meer calorieën dan de rest.

Het is dus, zeker wanneer je wilt afvallen, een goed idee om het etiket eens te bestuderen en aan de hand daarvan een keuze te maken voor welk biertje je wilt gaan.

Niet alleen de calorieën zijn slecht

Het zijn niet alleen de calorieën die er voor zorgen dat een flesje bier ongezond is. Ook de alcohol dat bier bevat is niet bevorderlijk voor je lichaam. We kennen natuurlijk allemaal de ochtend na een feestje, wanneer we te veel hebben gedronken en een kater hebben.

Maar ook ontregelende werkend die alcohol heeft op jouw lichaam is niet al te gezond te noemen. Op korte termijn zorgt drank er voor dat je sneller aankomt. Wanneer je alcohol nuttigt zal je lichaam hard moeten werken om deze schadelijke stoffen af te breken, waardoor de verwerking van andere voedingstoffen tijdelijk worden stop gezet.

Op langere termijn kan teveel alcohol nuttigen resulteren in een onregelmatige hormoonbalans, iets dat je lichaam ook niet ten goede komt.

afslank receptenbijbel iq quiz

Verschillende biersoorten en hun calorieën

Te veel bier drinken is dus niet verstandig, maar helemaal stoppen hoeft natuurlijk ook niet. Zolang je bewust bent van wat je drinkt en wat het alcohol met je lichaam doet, hoeft het geen probleem te zijn.

Ben je bezig met afvallen, ook dan kun je gerust een biertje drinken. Neem de calorieën echter wel mee in je totale calorieën tabel. De normale bieren die we in de supermarkt kunnen kopen bevatten meestal rond de 120 calorieën per flesje of blikje.

Daarnaast zijn er nog verschillende soorten speciaal bier verkrijgbaar, deze hebben een hogere alcohol percentage en dus ook een hoger aantal calorieën per flesje. Een flesje Palm bevat bijvoorbeeld 280 calorieën, meer dan het dubbele van een normaal biertje.

Calorieën in Radler en andere soorten vruchtenbier

calorieën in radler

De laatste jaren zie je ze steeds meer, de biersoorten met vruchtensap. De zogenaamde Radler, bier met citroen limonade. Het verhaal gaat dat een Duitse kastelein ooit bijna door zijn bier heen was terwijl zijn terras vol zat en toen bier is gaan mengen met citroenlimonade.

Hoe dan ook, het is een biersoort die steeds meer liefhebbers vind, ook hier in Nederland. Ooit dus begonnen met de citroenlimonade, inmiddels zijn er al varianten met mandarijn, sinaasappel en grapefruit.

Het toevoegen van fruit doet vermoeden dat het een gezond biertje is, het tegendeel is echter waar. Ondanks dat het bier de fruitsmaak bevat, heeft het niet meer de belangrijke vezels die het verse fruit bezit.

Radler bier bevat meestal een alcohol percentage van 2 of minder, je zou dus verwachten dat ook de calorieën een stuk lager zijn.

Helaas, door de toevoeging van de fruitsmaak word ook veel suiker toegevoegd en kom je rond de 120 calorieën per flesje uit. Dit kunnen we ook wel omschrijven als 4 tot 6 suikerklontjes per flesje. Weinig verschil dus met een normaal flesje bier.

Calorieën in alcoholvrij bier

Voor wie toch een biertje wil drinken en op de calorieën wil letten is er eigenlijk maar 1 oplossing. De alcoholvrije bier varianten. En dan natuurlijk niet degene met een fruitsmaakje, maar het originele biertje zonder alcohol.

Een flesje alcoholvrij bier bevat namelijk rond de 70 tot 80 calorieën per flesje. Dat scheelt bijna 40% met een normaal flesje bier. Daarnaast bevat het biertje geen alcohol, wat andere negatieve invloeden heeft op het lichaam.

calorieën in wijnEen biertje in vergelijking tot andere dranken

Men zegt vaak dat een biertje gelijk staat aan een bruine boterham met kaas. Dit zou je best als vuistregel kunnen aan houden. Het levert je energie op maar ook overgewicht omdat je lichaam eerst het alcohol gaat afbreken en daarmee dus eigenlijk even geen tijd heeft voor andere voedingstoffen.

Deze worden dan niet afgebroken en tegen de tijd dat je lichaam daar wel aan toe is, ben jij al weer toe aan een nieuwe maaltijd. Er zijn echter nog meer dranken die je zou kunnen nuttigen. Een blikje bier is net zo calorierijk als een blikje cola, beiden zitten rond de 120 calorieën per blikje.

Echter wanneer je kiest voor een wijntje bij het eten, dan schiet je calorieën tabel wel erg snel omhoog. Wanneer we uit gaan van een flesje of blikje bier, dan gaan we uit van 300 ml en dus 120 calorieën.

Nemen we echter een vergelijkbare hoeveelheid rode wijn, dan zit je al snel aan de 240 calorieën, oftewel twee keer zoveel.

Droge witte wijn bevat per 300 milliliter 200 calorieën en de zoete witte wijn, hoe kan het ook anders, bijna 300 calorieën.

Wanneer je dus tissen al deze dranken kunt kiezen is een normaal biertje of colaatje nog niet zo slecht, echter blijft natuurlijk water altijd de beste oplossing en bovendien zonder calorieën!

koop hier de afslank receptenbijbel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *