Meteen naar de inhoud

Is havermout gezond?

  • door

is havermout gezondIs havermout gezond?

Havermout komt voor in de schijf van vijf, dus je zou verwachten dat het een gezonde toevoeging is op onze gezonde voedingspatroon, maar is dat ook zo? Wij vertellen je graag wat havermout eigenlijk is, hoe je het eet en hoe gezond, of ongezond, havermout nu eigenlijk is.

Wat is havermout eigenlijk?

Voor we er achter kunnen komen of havermout gezond is, is het handig om eerst te weten wat havermout nu precies eigenlijk is.

Havermout word gemaakt van haverkorrels welke worden geknipt en geplet. Haver is een soort volkoren graansoort. Deze worden geknipt en geplet tot de havermout die wij het meeste kennen. Maar er zijn ook havervlokken.

De haver is dan wel geplet maar niet geknipt en behoud meer van hun structuur. Tot slot worden havermout of havervlokken ook wel eens geroosterd om hun identieke smaak. Ze worden dan eerst gestoomd om de bereidingstijd te verkorten.

havermout als ontbijtHavermout als ontbijt

We kennen havermout het meest uit ons gezonde ontbijt. Als een pap waar we onze dag goed mee kunnen beginnen.

Echter word havermout ook regelmatig gegeten als tussendoortje en toegevoegd aan steeds meer baksels. Bij het ontbijt maken we van havermout meestal pap of strooien het door onze yoghurt. Soms in combinatie met muesli, waarbij het vaak in de verpakking al is toegevoegd.

Als tussendoortje eten we haver meestal in koekjes of voorverpakte tussendoor repen.

Is havermout gezond?

Op zichzelf is havermout een gezond product, maar het ligt er natuurlijk wel aan hoe we het bereiden en nuttigen.

Wanneer je havermout in magere of halfvolle yoghurt strooit is deze gezonder dan wanneer je deze in volle yoghurt strooit en er ook nog eens een schep suiker bij doet.

Wanneer je magere yoghurt of melk gebruikt en geen suiker toevoegt heb je een prima, gezond ontbijt.

Voeg hier eventueel wat fruit of een handje noten toe en je hebt je schijf van vijf compleet. Melk kun je eventueel door sojadrink vervangen.

Een haversmoutreep of koekjes zijn een stuk ongezonder als ontbijt omdat hier meestal aardig wat suiker aan is toegevoegd.

Havermout of brood?

is havermout gezonder dan brood

In het populaire boek van Oscar Helm, de Afslankbijbel kiest Oscar vaak voor koolhydraatarme voeding. Het is dus raadzaam om dus ook niet elke dag grote hoeveelheden havermout te nemen.

Net als brood levert havermout ook koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamine B en mineralen. Je kunt dus prima afwisselen tussen havermout en brood.

Toch is het wijsheid om niet al het brood weg te laten uit je voeding. In brood zit namelijk ook jodium, iets wat je in havermout niet terug vindt. Jodium zorgt onder andere voor een goede werking van de schildklier.

Volkoren havermout en je cholestorol

Havermout is een volkoren product en volkoren producten zijn goed voor je cholesterol. Ze verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

Van haver is zelfs aangetoond dat het helpt de LDL-cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, wat op zijn beurt dus weer zorgt voor een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten.

Havermout en gluten

Havermout zelf bevat geen gluten, maar komt wel vaak in aanraking met onder andere tarwe, wat op zijn beurt weer gluten bevat. Havermout is dus niet erg geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

 

afslank receptenbijbel review

Bestel de populaire Afslank Receptenbijbel!

Afvallen met havermout

Havermout is een product dat koolhydraten bevat en dus normaal gesproken niet zou passen in een koolhydraatarm dieet.

In de Afslank Receptenbijbel vind je heel veel recepten die weinig tot geen koolhydraten bevatten. Echter is havermout een product dat naast deze koolhydraten nog veel meer, veelal gezonde, ingrediënten heeft en dus zeker wel een toevoeging is op een gezonde voeding.

Je zou dus prima havermout kunnen eten als je bezig bent met afvallen. 

 

Is Brinta hetzelfde als havermout?

Veel mensen denken aan Brinta als ze havermout horen. Ondanks dat ze uit het zelfde schap komen, zijn ze toch niet hetzelfde.

Het grootste verschil tussen deze twee is de graansoort waar het van word gemaakt. Brinta wordt gemaakt van tarwe en havermout van haverkorrels. Tarwe is al een bewerkt product, terwijl we bij de havermout de bewerkingen zo min mogelijk houden.

Voor wat betreft de voedingsstoffen verschillen ze niet zoveel van elkaar. Brinta bevat bijvoorbeeld op basis van 100 gram 33 kcal minder, maar 2 gram meer koolhydraten dan havermout.

Havermout of havermout vlokken?

Havermout kennen we dus in verschillende varianten en afhankelijk van welk recept je volgt heb je één van de twee nodig. Bovendien kennen we de havervlokken ook nog eens in een grove en fijne variant en zelfs een fijngemalen variant.

Het verschil heb je hier boven kunnen lezen. Havermout wordt gemalen om zo de kooktijd te verkorten en de bereiding een stuk makkelijker te maken voor de consument.

Als vergelijking, havermoutpap van gemalen vlokken staat met 5 minuten op tafel, terwijl de bereiding met havermout vlokken 3 keer zo lang is.

Wat maak ik met havermout?

Havermout kun je gebruiken voor diverse recepten. Zo is de bekendste natuurlijk de havermoutpap, welke we als ontbijt kunnen nuttigen.

Havermout kan echter ook gebruikt worden bij de bereiding van pannenkoeken van havermout, havermoutmuffins of in een gezonde smoothie. Mogelijkheden genoeg en ook nog eens lekker.

Gezonde en lekkere tips voor smoothies vind je trouwens ook terug in de Afslankbijbel van Oscar Helm. We hebben hem al een paar keer genoemd, maar het is een boek dat zeker in elke gezonde keuken thuis hoort!

koop hier de afslank receptenbijbel

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *