Meteen naar de inhoud

Is koffie slecht voor je?

  • door

is koffie slecht voor jeIs koffie slecht voor je?

Wij Nederlanders zijn echte koffiedrinkers. We drinken het met regelmaat en in allerlei omstandigheden. Wanneer we bij iemand op bezoek gaan zeggen we ook wel eens: we gaan even bij iemand op de koffie.

Koffie drinken is populair maar is het slecht voor je of kun je het gerust drinken? Daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Je heb verschillende soorten koffie

Je hebt natuurlijk verschillende soorten koffie. Waar vroeger veel mensen een filter gebruikten heb je nu vaak automaten die je snel van koffie kunnen voorzien.

Zo heb je in bedrijven vaak van die enorme machines waar je allerlei verschillende soorten koffie uit kunt krijgen.

Thuis gebruiken we ook steeds vaker een Senseo, Dolce Gusto of Nespresso apparaat. Zo heb je binnen een mum van tijd een lekker kopje gezet.

Je kunt koffie natuurlijk ook met verse bonen bereiden. Dit soort apparaten zijn ook steeds vaker te vinden in het huishouden.

Hoewel je het dus op verschillende manieren kunt bereiden zijn ze te onderscheiden in 2 categorieën. Dit is de gefilterde en ongefilterde koffie. Verderop in de tekst staat een filmpje en laten we je hier meer over zien.

 

Voordelen van het drinken van koffie

Koffie bevat van zichzelf voedingstoffen en vitamines. En hoewel dit niet heel veel is kan het zeker wel bijdragen aan je dagelijkse inname van je voedingsstoffen.

Naast de voedingsstoffen bevat een kopje kofffie ook veel antioxidanten. Daarmee kun je het risico op allerlei ziektes verlagen.

Zo heeft onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat regelmatige koffiedrinkers aanzienlijk minder kans hebben op de ziekte van Alzheimer. Ook de kans op Diabetes type 2 en leverkanker zouden kunnen worden verminderd door het regelmatig drinken van koffie.

Koffie heeft natuurlijk ook een vrij hoog cafeïne gehalte. Gemiddeld bevat een kopje ongeveer 80 mg-100 mg cafeïne. Vergeleken met andere dranken waar cafeïne in zit(zoals bijvoorbeeld frisdranken en thee) springt koffie er zeker uit.

Cafeïne heeft een concentratie bevorderend effect en je zult merken dat het kan helpen om je vermoeidheid te verminderen of je alertheid te verhogen.

Te veel cafeïne nuttigen kan echter leiden tot verschillende vervelende symptomen zoals hoofdpijn en bij extreme inname zelfs tot hartkloppingen.

Het advies is om maximaal 4 koppen koffie per dag te drinken bij gefilterde koffie. Bij ongefilterde koffie ligt het advies op maximaal 3 koppen koffie per dag.

koffiebonen

Nadelen van het drinken van koffie

We hebben zojuist enkele voordelen van koffie besproken maar er zijn natuurlijk ook nadelen.

Zo kan de cafeïne die er in zit ook nadelig zijn voor mensen die er gevoelig voor zijn. Zo kan de cafeïne zorgen voor slapeloosheid, stress en zelfs paniekaanvallen.

Voor mensen die moeite hebben met slapen willen we adviseren om ’s avonds geen koffie meer te drinken. Een cafeïnevrij kopje kan dan een oplossing zijn.

Koffie bevat ook acrylamide, een chemische stof. Veel mensen denken dat dit kankerverwekkend is maar uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid acrylamide weinig tot geen effect heeft op ons lichaam. Meer daarover kun je vinden in het filmpje op deze pagina.

Naast bovenstaande symptomen kan koffie ook een verslavende werking hebben. Je kunt het gevoel hebben dat je de cafeïne nodig hebt om normaal te kunnen functioneren. Het probleem is vaak dat je denkt dat je altijd meer nodig lijkt te hebben.

Is koffie slecht voor je?

In onderstaande video word er besproken of koffie wel of niet gezond voor je is. Ook word hier verder in gegaan op de acrylamide en het verschil tussen gefilterde en ongefilterde koffie met de daarbij behorende maximale inname advies:

 

Zoals je in deze tekst hebt kunnen lezen en in de video hebt kunnen zien heeft koffie gezondheidsvoordelen maar ook nadelen. Als je van koffie houd dan kun je het gerust drinken. Drink het alleen wel met mate en hou je aan de maximale hoeveelheid van 3-4 koppen per dag.

koop hier de afslank receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *