Is ontbijtkoek gezond?

is ontbijtkoek gezond

Is ontbijtkoek gezond? Veel Nederlanders eten regelmatig ontbijtkoek. Als ontbijt, bij de koffie of thee en als tussendoortje.

Ontbijtkoek word vaak gezien als gezond en verantwoord. In dit artikel kom je er achter of het eten van ontbijtkoek inderdaad gezond en verantwoord is of dat je beter voor iets anders kunt kiezen.

Is ontbijtkoek gezond?

In Nederland zijn we gewend om te ontbijten met brood. Er zijn beweringen dat je van brood eten dik wordt en mensen gaan dan ook op zoek naar andere manieren van ontbijten. Bij die zoektocht komen mensen uit bij ontbijtgranen, muesli, cruesli en ook ontbijtkoek.

Ontbijtkoek word gezien als een gezonde en verantwoordelijke keuze. Om hier achter te komen moet je natuurlijk weten waar ontbijtkoek van word gemaakt. Laten we daar eens naar kijken.

Ontbijtkoek ingrediënten

 

De ingrediënten op een artikel zijn altijd op volgorde gezet. Het eerste ingrediënt dat je ziet is het ingrediënt waaruit het product het meest bestaat. Het tweede ingrediënt dat je ziet is waaruit het product na het eerste ingrediënt het meest bestaat en zo verder.

Je kunt dus vrij gemakkelijk zien waar een product het meest en het minst uit bestaat.

Als we gaan kijken naar het klassieke stukje ontbijtkoek dan zien de ingrediënten er als volgt uit:

 1. Glucose-fluctosestroop(schuilnaam voor suiker)
 2. Roggebloem
 3. Suiker
 4. Plantaardige oliën
 5. Rijsmiddel
 6. Tarwebloem
 7. Specerijen
 8. Aroma’s

Het hoofdingrediënt is dus glucose-fluctosestroop(wat eigenlijk ook gewoon kan worden gezien als suiker)  en het derde ingrediënt is suiker.  Sommige ontbijtkoeken bestaan zelfs voor meer dan 40% uit suiker!

hoeveel suiker zit er in ontbijtkoek

Het antwoord op de vraag ”is ontbijtkoek gezond?” is voor ons dan ook te beantwoorden met een duidelijke: NEE!

Het eten van producten die veel suiker bevatten zorgen voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Je zult er voor even energie van krijgen maar de bloedsuikerspiegel zal ook snel weer dalen. Die daling zorgt er voor dat je je weer vermoeid zult voelen. Het liefst wat je dan zou willen doen is opnieuw een suikerrijk product eten zodat je weer snel energie krijgt.

Door het eten van te veel suikerrijke producten zul je veel pieken en dalen krijgen in je bloedsuikerspiegel en dit is absoluut niet bevorderlijk voor je gezondheid!

Ontbijtkoek calorieën

Als we op de site van voedingscentrum gaan kijken naar de calorieën van een dikke plak ontbijtkoek dan ziet het er als volgt uit:

 • Energie 169kcal
 • Vet 0.7 gram
 • Koolhydraten 38.2 gram (waarvan suikers 20.5 gram)
 • Vezels 2 gram
 • Eiwit 1.6 gram
 • Zout 0.32 gram

Één dikke plak ontbijtkoek bevat dus bijna 170 kcal en dit is vrij veel te noemen.

Ontbijtkoek zero(is dit wel gezond?)

ontbijtkoek zero gezonder

Nu je weet dat de reguliere ontbijtkoek grotendeels uit suikers bestaan vraag je je misschien af of je er goed aan doet om de suikervrije ontbijtkoek te nemen.

De suikers die in de normale ontbijtkoek zitten zijn in de suikervrije ontbijtkoek vervangen door xilitol. Xilitol word ook vaak gebruikt in kauwgom en is een natuurlijke suikervervanger.

Xilitol heeft dezelfde eigenschappen als suiker en zorgt daarmee ook voor structuur en volume aan de ontbijtkoek daar waar andere suikervervangers dit niet doen.

Het voordeel van Xilitol is dat het ongeveer net zo zoet is als suiker maar dat het minder(ongeveer 40%) calorieën bevat.

De prijs van xilitol als ingrediënt is duurder dan suiker en dit zorgt er dan ook voor dat de suikervrije ontbijtkoek duurder is dan de klassieke ontbijtkoek.

Van xiliol is bekend dat het minder schadelijk is dan suiker en dat het een dus kan worden gezien als een gezondere zoetstof.

Het is ook bekend dat wanneer je teveel xiltiol binnenkrijgt dit een laxerende werking heeft. Het is dus raadzaam om er voor te zorgen dat je hier niet te veel binnen krijgt. Zorg er voor dat je niet meer dan 50 gram xilitol per dag binnen krijgt!

Hoewel een mens xilitol prima kan verdragen is het giftig voor honden. Zorg er dan ook voor dat je hond nooit een product met xilitol binnen krijgt. Zelfs een kleine hoeveelheid kan al schadelijk zijn!

Wanneer je er voor kiest om ontbijtkoek te eten is het dus verstandig om te gaan voor de ontbijtkoek zero variant.

Kies voor altijd een gezond ontbijt!

Ik hoop dat je in deze tekst een duidelijk antwoord hebt gekregen op de vraag: is ontbijtkoek gezond?

Wil jij er nou zeker van zijn dat je altijd een goed en gezond ontbijt eet? Bekijk dan eens de afslank receptenbijbel van Oscar Helm.

In de afslank receptenbijbel vind je allemaal gezonde en lekkere gerechten die je helpen je om gezond, slank en fit te blijven.

In de afslank receptenbijbel vind je onder andere:

 • Gezonde ontbijtjes zodat je de dag goed start.
 • Dranken die je snel en gemakkelijk zelf kunt maken.
 • Gezonde en lekkere lunches (met en zonder koolhydraten).
 • Salades en dressings.
 • Gezond avondeten(vleesgerechten, visgerechten en vegetarische gerechten.
 • Gezonde alternatieven voor snacks

Kortom, een compleet boek met verschillende gerechten van ontbijt tot aan het avondeten en lekkere trek in de avond.

Op deze website kun je de afslank receptenbijbel aanschaffen. 

Ik wens je veel geluk en gezondheid toe!

koop hier de afslank receptenbijbel

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *