Meteen naar de inhoud

Is pindakaas gezond?

is pindakaas gezondIs pindakaas gezond? 

Wij Nederlanders zijn echte liefhebbers van brood en eten dit dan ook regelmatig en vaak dagelijks. Als ontbijt, tussen de pauzes van je school of werk eten we vaak een plakje of meerdere plakjes brood.

Het smeren van een plakje brood is natuurlijk zo gedaan en we hoeven er weinig moeite voor te doen. Je kunt met brood ook makkelijk variëren doordat je er veel verschillende soorten broodbeleg op kunt doen/smeren.

In deze tekst gaan we het hebben over pindakaas. Pindakaas is een populair broodbeleg en we smeren dit vaak op onze boterham. De hoofdvraag die we gaan behandelen in deze tekst is: is pindakaas gezond?

Pindakaas ingrediënten en voedingswaarde(is pindakaas gezond?)

Om na te gaan of pindakaas gezond is moeten we natuurlijk weten wat de ingrediënten en calorieën van pindakaas zijn.

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten pindakaas. Als we kijken naar de pindakaas die het meeste word gegeten(de pindakaas van de bekende merken) dan bestaan deze uit de volgende ingrediënten:

 • +/- 80% pinda
 • Plantaardige oliën
 • Dextrose(schuilnaam voor suiker!)
 • Plantaardig vet
 • Zout

De ingrediënten die je hierboven ziet ziet staan op volgorde(van boven naar beneden) en je kunt dus zien dat het reguliere potje pindakaas voor 80% uit pinda’s bestaat. Opvallend is dat dextrose op nummer 3 komt. Dextrose kun je gewoon beschouwen als suiker.

De calorieën van pindakaas per 20 gram volgens het voedingscentrum (1 plakje brood):

 • Energie 130 Kcal
 • Vet 11 gram(waarvan verzadigd 1.9 gram)
 • Koolhydraten 3 gram(waarvan 2 gram suiker)
 • Vezels 1.6 gram
 • Eiwit 4 gram
 • Zout 0.12 gram

Zoals je ziet zit er vrij veel vet in 1 portie pindakaas en ook de suikers die het bevat vind je terug in de calorieën.

Al met al zorgt het er voor dat een portie pindakaas uit 130 calorieën bestaat. Je kunt pindakaas dus beschouwen als een calorierijk product.

Op de vraag: ”is pindakaas gezond?” is te antwoorden dat het er aan ligt over welke pindakaas je het hebt. Hieronder gaan we daar verder op in.

Welke pindakaas is het gezondst?

100% pindakaas.

Wanneer je graag pindakaas wil eten, zorg er dan voor dat je pindakaas kiest die voor 100% uit pinda’s bestaat. Deze pindakaas is in tegenstelling tot de pindakaas van de bekende merken een stuk gezonder voor je.

Veel mensen weten het niet maar het is vrij gemakkelijk om te zien of je een gezondere pindakaas in je handen hebt of een ongezonde pindakaas.

Het is namelijk zo dat de bekendere pindakazen voor een gedeelte bestaan uit transvetten.

Transvetten zijn zeer ongezonde vetten en je moet er eigenlijk voor zorgen dat je deze niet consumeert. Het consumeren van transvetten kan vaak voor verschillende problemen zorgen voor de gezondheid.

Om te weten of jouw pindakaas transvetten bevat kun je de volgende test doen:

Hou de pot pindakaas ondersteboven, Indien er niets uit de pot valt(en de pindakaas dus hard is) bevat het potje pindakaas transvetten. Mocht de pindakaas vloeibaar zijn(en dus gaan lekken als je het ondersteboven houd) dan bevat het geen transvetten.

De pindakaas die het gezondst is bestaat dus voor 100% uit pinda. Deze bevat geen transvetten en geen toevoegingen. Je kunt deze pindakazen gewoon vinden bij de bekende/populaire supermarkten.

De prijs die je betaald voor de pindakazen die uit niets anders bestaan dan alleen pinda is ook goed te noemen. Je betaald een gemiddelde prijs en je bent goedkoper uit dan de A merken pindakazen die wel toevoegingen en transvetten bevatten.

Conclusie: Ga voor de pindakazen die bestaan voor 100% uit pinda! Deze potten pindakaas zijn gemakkelijk te herkennen en worden verkocht bij de bekende supermarkten!

Wat is gezonder pindakaas of Nutella?

Nutella

Er zijn veel mensen die zich afvragen wat ze beter kunnen eten, pindakaas of Nutella? Het is duidelijk dat als je de 100% pindakaas vergelijkt met een potje Nutella dat je het beste voor de pindakaas kunt gaan.

Nutella bestaat namelijk voor meer dan de helft (ongeveer 57%) uit suiker! Dit is dus niet aan te raden om op je brood te doen.

Een product dat helemaal af te raden is om op je brood te doen is vruchtenhagel. Je kunt eigenlijk niet spreken van broodbeleg als je nagaat dat vruchtenhagel voor 94% uit suiker bestaat!

In onderstaande video worden er verschillende soorten pindakaas vergeleken. Ook de Nutella en vruchtenhagel komen even kort ter sprake:

Goede, gezonde voeding is belangrijk!

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Soms is het moeilijk om te weten wat nou echt gezond voor je is omdat je verschillende dingen hoort, ziet en/of leest.

De meeste mensen weten wel dat regelmatig bewegen en een beetje op je voeding letten de gezondheid bevordert. Wat je precies moet eten en wat je het beste kunt laten staan is vaak moeilijk te onderscheiden.

Voor iedereen die gezond wil eten is het populaire afslank receptenbijbel  een echte aanrader.

De afslank receptenbijbel is een compleet receptenboek met alleen maar gezonde gerechten.

Je kunt er onder andere de volgende categorieën in vinden:

 • Ontbijt
 • Dranken
 • Lunch(zowel met als zonder koolhydraten)
 • Salades en dressings
 • Avondeten(zowel met als zonder koolhydraten)
 • Vegetarische gerechten
 • Lekkere trek in de avond(snacks)

De recepten in de afslank receptenbijbel zijn ook nog eens lekker en ook gemakkelijk te bereiden.

Kortom, het is een compleet kookboek die voor iedereen geschikt is. Ook als je niet wil afvallen is de afslank receptenbijbel een zeer goede keuze want de gerechten zijn stuk voor stuk gezond voor je lichaam!

Kies voor je gezondheid en schaf de afslank receptenbijbel aan.

Je zult er geen spijt van krijgen!

koop hier de afslank receptenbijbel

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *