Meteen naar de inhoud

qigong

qigongWat is qigong?

Qigong is een eeuwenoude Chinese praktijk gericht op het reguleren van de ademhaling, het verbeteren van de bloedsomloop en het verhogen van de levensenergie, ook wel bekend als “Qi”.

Het is een combinatie van bewegingen, ademhaling en meditatie. Het wordt vaak gebruikt als een vorm van preventieve gezondheidszorg in de traditionele Chinese geneeskunde.

Qigong is gebaseerd op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde. Het gaat ervan uit dat een goede gezondheid wordt bepaald door de balans van Qi in het lichaam.

Door middel van oefeningen kan men deze balans bevorderen en zo de gezondheid en vitaliteit verbeteren.

Qigong is een vorm van meditatie in beweging die wordt gebruikt om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen.

Het is een veilige en effectieve manier om de gezondheid en vitaliteit te verbeteren. Het wordt vaak aanbevolen voor mensen van alle leeftijden en niveaus van fitheid.

Qigong oefeningen

Hieronder staan 4 oefeningen die je zelf kunt proberen:

 1. Buikademhaling: Ga rechtop zitten of staan met je handen op je buik. Adem langzaam en diep in door je neus, zodat je buik uitzet. Adem dan langzaam uit door je mond, zodat je buik weer inkrimpt. Herhaal deze oefening gedurende enkele minuten.
 2. Zonnegroet: Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Hef je armen langzaam boven je hoofd terwijl je inademt. Buig dan langzaam naar voren terwijl je uitademt en laat je armen naar beneden hangen. Adem in en kom weer omhoog terwijl je je armen weer boven je hoofd heft. Herhaal deze oefening enkele keren.
 3. Schouderrollen: Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en laat je armen langs je lichaam hangen. Trek je schouders omhoog richting je oren en laat ze dan langzaam weer zakken. Herhaal deze oefening enkele keren.
 4. Staande meditatie: Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Sluit je ogen en focus je aandacht op je ademhaling. Adem langzaam en diep in door je neus en adem langzaam uit door je mond. Laat je gedachten komen en gaan en blijf rustig ademen gedurende enkele minuten.

Het is belangrijk om te onthouden dat Qigong-oefeningen langzaam en rustig moeten worden uitgevoerd. Het doel is om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen. Forceer jezelf dus niet en stop als je pijn of ongemak ervaart.

Qigong ervaringen

Er zijn vele positieve ervaringen gemeld door mensen die Qigong beoefenen. Hier zijn enkele van de veelvoorkomende ervaringen:

 1. Vermindering van stress en angst: Qigong-oefeningen helpen de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen. Hierdoor kan het een uitstekende manier zijn om stress en angst te verminderen. Qigong-oefeningen kunnen helpen om de geest te verhelderen, de hartslag te verlagen en de ademhaling te verbeteren.
 2. Verbeterde slaap: Veel mensen melden dat ze beter slapen na het beoefenen van Qigong. Dit komt doordat de ontspanningstechnieken helpen om de geest te kalmeren en het lichaam te ontspannen. Het helpt om makkelijker in slaap te vallen en ook langer te slapen.
 3. Toename van energie en vitaliteit: Veel mensen melden dat ze meer energie en vitaliteit hebben na het beoefenen van Qigong. Dit komt doordat de oefeningen de bloedsomloop verbeteren en de ademhaling versterken. Het  lichaam krijgt meer zuurstof en voedingsstoffen en de energiebalans verbetert.
 4. Verbeterde lichaamshouding en balans: Qigong-oefeningen kunnen helpen om de spieren te versterken en de lichaamshouding te verbeteren. Veel mensen melden dat ze na het beoefenen beter in staat zijn om hun lichaam in balans te houden en dat hun houding verbetert.
 5. Verhoogde concentratie en focus: Qigong-oefeningen kunnen helpen om de geest te kalmeren en de focus te verbeteren. Veel mensen melden dat ze na het beoefenen beter in staat zijn om zich te concentreren en dat hun mentale helderheid toeneemt.

Over het algemeen zijn de ervaringen van mensen die Qigong beoefenen erg positief. Het is een veilige en effectieve manier om de gezondheid en vitaliteit te verbeteren en kan worden aangepast aan individuele behoeften en niveaus van fitheid.

qigong yogaVerschil met yoga

Hoewel er enige overeenkomsten zijn tussen yoga en qigong, zijn er ook enkele belangrijke verschillen:

 1. Oorsprong: Yoga komt oorspronkelijk uit India en is meer dan 5.000 jaar oud. Qigong komt uit China en is ook ongeveer 5.000 jaar oud.
 2. Focus: Yoga richt zich voornamelijk op het stretchen van het lichaam en het versterken van de spieren. Qigong richt zich op het beoefenen van zachte, langzame bewegingen om de energie in het lichaam te balanceren en te versterken.
 3. Ademhaling: In yoga wordt veel nadruk gelegd op de ademhalingstechnieken die helpen om het lichaam te ontspannen en de geest te kalmeren. In qigong is de ademhaling ook belangrijk, maar het is meer gericht op het laten circuleren van de energie in het lichaam.
 4. Doel: Yoga is ontworpen om het lichaam en de geest te verenigen en te versterken. Qigong is gericht op het beheersen van de levensenergie van het lichaam om een betere gezondheid en welzijn te bevorderen.
 5. Houdingen: In yoga worden veel verschillende houdingen beoefend. Qigong richt zich op een reeks zachte, vloeiende bewegingen die de energie in het lichaam helpen circuleren.
 6. Filosofie: Yoga heeft een meer spirituele benadering en heeft invloeden uit het hindoeïsme en boeddhisme. Qigong heeft een meer praktische en wetenschappelijke benadering. Het is gebaseerd op de principes van de traditionele Chinese geneeskunde.

Kortom: hoewel er enige overeenkomsten zijn tussen yoga en qigong zijn ze ook verschillend in hun focus, filosofie en beoefeningstechnieken. Het is belangrijk om te onderzoeken welke praktijk het beste past bij jouw behoeften en doelen.

Kosten van lessen

De kosten van qigong lessen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de locatie, de ervaring van de leraar, de duur van de lessen en het niveau van de lessen. Over het algemeen liggen de kosten van qigong lessen in lijn met de kosten van andere soortgelijke groepslessen zoals yoga, tai chi of pilates. Gemiddeld kan een enkele qigong les tussen de € 10,- en € 20,- kosten.

Sommige qigong-leraren bieden ook privélessen aan.  Deze zijn over het algemeen duurder dan groepslessen. De kosten van privélessen kunnen variëren van € 50,- tot € 100,- per uur. Afhankelijk van de locatie en de ervaring van de leraar.

Er zijn ook online qigong-cursussen en -programma’s beschikbaar die over het algemeen goedkoper zijn dan in-persoon lessen. Deze cursussen kunnen variëren in prijs afhankelijk van de duur en inhoud van het programma.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van qigong lessen afhankelijk zijn van verschillende factoren en kunnen variëren. Het is het beste om te onderzoeken welke opties beschikbaar zijn in jouw omgeving en welke het beste past bij jouw budget en doelen.

Boost je energie met eenvoudige Qigong

Boost je energie met eenvoudige Qigong is een digitaal programma dat ontworpen is om mensen te helpen hun energieniveau te verhogen en hun algehele welzijn te verbeteren door middel van eenvoudige qigong-oefeningen en meditatie.

Het programma bestaat uit video’s waarin de qigong-oefeningen stap voor stap worden uitgelegd en gedemonstreerd, evenals begeleide meditaties en visualisaties. De oefeningen zijn eenvoudig te volgen en vereisen geen speciale uitrusting of voorkennis.

Door deel te nemen aan het programma “Boost je energie met eenvoudige Qigong”, kunnen mensen leren hoe ze hun energie kunnen verhogen, stress kunnen verminderen, hun immuunsysteem kunnen versterken en een diepe staat van ontspanning en mindfulness kunnen bereiken. Het programma is geschikt voor zowel beginners als gevorderden en kan worden aangepast aan individuele behoeften en mogelijkheden.

Het programma is beschikbaar als een digitaal product dat kan worden gedownload en bekeken op een computer, tablet of smartphone. Het is ontworpen om mensen te helpen hun energieniveau te verhogen en een gezondere en meer gebalanceerde levensstijl te bereiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *