Meteen naar de inhoud

Stoppen met suikers

 • door

Suiker is een van de meest verslavende en schadelijke ingrediënten in ons voedsel. Het is aanwezig in vrijwel alles wat we eten, van frisdrank en snoep tot ketchup en brood. Het consumeren van te veel suiker kan leiden tot gewichtstoename, diabetes type 2, hartziekte en andere gezondheidsproblemen. Het goede nieuws is dat je jouw suikerinname kan verminderen en stoppen met suikers. Hieronder vindt je de voordelen van het stoppen met suikers en enkele tips om je op weg te helpen.

stoppen met suikersHoe kun je stoppen met suikers?

 

 1. Stel realistische doelen: Stoppen met suikers kan moeilijk zijn, vooral als je gewend bent aan een suikerrijk dieet. Stel daarom realistische doelen voor jezelf. Begin met het verminderen van je suikerinname in kleine stappen en werk geleidelijk aan naar het volledig stoppen met suikers. Dit kan het proces veel gemakkelijker maken en je meer kans geven om succesvol te zijn.
 2. Leer suiker te herkennen: Suiker heeft veel verschillende namen dus het kan moeilijk zijn om suikerhoudende voedingsmiddelen te identificeren. Leer daarom de verschillende namen voor suiker en hoe je suiker op etiketten kunt herkennen. Zo kun je bewuster zijn van wat je eet en je suikerinname beter onder controle houden.
 3. Eet gezonde, volwaardige voeding: Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels, zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Deze voedingsmiddelen bevatten natuurlijke suikers die beter zijn voor je gezondheid dan toegevoegde suikers. Ze zullen ook helpen om honger en trek te verminderen zodat je minder snel naar suikerrijke snacks grijpt.
 4. Drink meer water: Frisdrank en andere suikerrijke dranken zijn grote boosdoeners als het gaat om overmatige suikerconsumptie. Vervang deze dranken door water, kruidenthee of ongezoete dranken. Dit zal niet alleen je suikerinname verminderen, maar ook helpen om je gehydrateerd te houden en uw algehele gezondheid te verbeteren.
 5. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen: Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Probeer daarom bewerkte voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Kies in plaats daarvan voor vers voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en gezonde vetten.
 6. Zoek naar gezonde alternatieven: Als je een zoetekauw bent is het belangrijk om gezonde alternatieven te vinden voor suiker. Er zijn tal van zoetstoffen beschikbaar zoals stevia, erythritol en xylitol, die gezonder zijn dan suiker en minder impact hebben op jouw bloedsuikerspiegel. Je kunt ook natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop en dadels gebruiken om je gerechten en snacks op smaak te brengen.

Producten zonder (toegevoegde) suiker

producten zonder suiker

 

 1. Groenten en fruit zijn van nature zoet en bevatten geen toegevoegde suikers. Ze zijn ook rijk aan voedingsstoffen en vezels. Dit zorgt voor een verzadigd gevoel en kan helpen bij gewichtsverlies. Probeer verschillende soorten groenten en fruit uit en maak er een gewoonte van om ze als tussendoortje te eten.
 2. Noten en zaden zijn ook een geweldig alternatief voor suikerhoudende snacks. Ze bevatten gezonde vetten, eiwitten en vezels. Hierdoor zorgt het voor een verzadigd gevoel en draagt het bij aan een gezonde spijsvertering. Probeer verschillende soorten noten en zaden uit en gebruik ze als topping voor yoghurt, havermout of salades.
 3. Natuurlijke zoetstoffen: Er zijn verschillende natuurlijke zoetstoffen die je kunt gebruiken in plaats van suiker. Stevia, erythritol en xylitol zijn voorbeelden van zoetstoffen die geen calorieën bevatten en geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Deze zoetstoffen kunnen worden gebruikt in koffie, thee, smoothies en bakrecepten.
 4. Ongezoete zuivelproducten: Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en melk bevatten van nature suiker in de vorm van lactose. Maar er zijn ook ongezoete zuivelproducten beschikbaar die geen toegevoegde suikers bevatten. Kies bijvoorbeeld voor ongezoete Griekse yoghurt en voeg zelf fruit of noten toe voor wat extra smaak.
 5. Ongezoete dranken: Frisdranken en vruchtensappen bevatten vaak veel toegevoegde suikers. Kies in plaats daarvan voor ongezoete dranken zoals water, thee en koffie. Voeg eventueel een scheutje melk toe aan koffie voor wat extra smaak.
 6. Pure chocolade bevat minder suiker dan melkchocolade en is ook rijker aan antioxidanten en andere gezonde voedingsstoffen. Kies voor chocolade met minstens 70% cacao en geniet af en toe van een klein stukje als traktatie.

Kortom, er zijn tal van producten met minder of zonder suiker beschikbaar die je kunt kiezen als je jouw suikerinname wilt verminderen of helemaal wilt stoppen. Door te kiezen voor voedingsmiddelen die van nature zoet zijn, natuurlijke zoetstoffen te gebruiken en ongezoete producten te kiezen kun je jouw gezondheid en welzijn bevorder.

opgewekt en blij persoonStoppen met suikers effecten

 

 1. Verbetering van de bloedsuikerspiegel: Een van de belangrijkste effecten van het stoppen met suiker is een verbeterde bloedsuikerspiegel. Door het verminderen of stoppen van suikerinname kan de insulineresistentie verminderen en kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 worden verminderd.
 2. Gewichtsverlies: Het stoppen met suiker kan ook leiden tot gewichtsverlies. Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken bevatten vaak veel calorieën maar weinig voedingsstoffen. Door deze te vermijden en te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels kunt je jouw calorie-inname verminderen en je gewicht beter onder controle houden.
 3. Verbeterde huidgezondheid: Een andere positieve bijwerking van het verminderen of stoppen met suiker is de verbeterde huidgezondheid. Suiker kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken wat kan leiden tot huidproblemen zoals acne en rimpels. Door suiker te vermijden kun je de ontsteking verminderen en een gezondere, stralendere huid krijgen.
 4. Verbeterde mentale gezondheid: Suiker kan ook een negatief effect hebben op je mentale gezondheid. Het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen kan bijvoorbeeld leiden tot stemmingswisselingen en energiecrashes. Door suiker te verminderen of te elimineren krijg je meer energie en zul je je meer in balans voelen.
 5. Verbeterde hartgezondheid: Het verminderen of stoppen met suiker kan ook leiden tot een verbeterde hartgezondheid. Overmatige suikerinname kan leiden tot hoge bloeddruk. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Door je suikerinname te verminderen kunt je de bloeddruk beter onder controle houden en het risico op hartproblemen verminderen.
 6. Verbeterde spijsvertering: Suiker kan ook leiden tot spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, constipatie en diarree. Door suiker te verminderen of te elimineren zorg je voor een betere spijsvertering en dit bevordert de darmgezondheid.

20 dagen suikervrij20 dagen suikervrij

 

Het boek “20 dagen suikervrij” van Ria Kamelle is een populaire gids die mensen helpt om hun suikerinname te verminderen en gezondere eetgewoonten aan te nemen. Het boek bevat een 20-dagen programma waarin je stap voor stap leert hoe je suiker kan vermijden en gezonde alternatieven kan vinden.

In het boek legt Ria Kamelle uit hoe suiker ons lichaam beïnvloedt en hoe we ons lichaam en onze geest kunnen veranderen door suiker te vermijden. Het boek bevat ook tips en recepten om je te helpen door de 20 dagen heen te komen zonder suiker te eten. Er zijn recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes waardoor het gemakkelijker wordt om gezonde keuzes te maken.

Het 20-dagen programma van Ria Kamelle is gericht op het vermijden van toegevoegde suikers in voedsel en dranken. Dit betekent dat het programma niet alleen gericht is op het vermijden van snoepjes en gebak. Ook het vermijden van suikerhoudende dranken zoals frisdrank en vruchtensappen worden besproken.

Schaf 20 dagen suikervrij aan en profiteer hier van allelei extra’s!

Het boek richt zich niet alleen op gewichtsverlies maar ook op het verbeteren van de algehele gezondheid. Door suiker te vermijden kan je bloedsuikerspiegel stabiliseren, Je energieniveau zal verhogen en je stemming wordt verbeterd. Daarnaast kan het vermijden van suiker bijdragen aan het verminderen van de kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Ria Kamelle benadrukt in haar boek ook dat het vermijden van suiker geen tijdelijke oplossing is. Het is een levensverandering die je voor lange termijn moet aanhouden. Na de 20 dagen suikervrij programma raadt ze aan om langzaam weer suiker toe te voegen aan je dieet, maar wel in beperkte hoeveelheden.

In het kort is “20 dagen suikervrij” van Ria Kamelle een nuttige gids voor mensen die hun suikerinname willen verminderen en gezondere eetgewoonten willen aannemen. Het programma van 20 dagen biedt structuur en begeleiding.  Stap voor stap leer je suiker uit je dieet te schrappen terwijl de recepten en tips helpen om gezonde alternatieven te vinden. Als je serieus bent over het verminderen van je suikerinname en een gezondere levensstijl wilt aannemen, kan dit boek je zeker op weg helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *