Meteen naar de inhoud

Afvallen door zwemmen

 • door

afvallen door zwemmenAfvallen door zwemmen

Ben je op zoek naar een effectieve en plezierige manier om die extra kilo’s kwijt te raken? Dan is zwemmen wellicht de perfecte oplossing voor jou.

In deze tekst verkennen we hoe zwemmen je kan helpen om calorieën te verbranden, spieren te versterken en je algehele conditie te verbeteren.

Of je nu een beginnende zwemmer bent of al wat meer ervaring hebt, ontdek hoe zwemmen een effectieve en duurzame manier kan zijn om je afslankdoelen te bereiken.

Afvallen door zwemmen

Zwemmen is niet alleen een verfrissende en leuke activiteit maar het kan ook een effectieve manier zijn om af te vallen.

Tijdens het zwemmen gebruik je vrijwel alle spiergroepen in je lichaam waardoor je een aanzienlijke hoeveelheid calorieën verbrandt.

Bovendien zorgt de weerstand van het water ervoor dat je spieren harder moeten werken. Dat resulteert in een versterking van je spierkracht en uithoudingsvermogen.

Het beste van alles is dat zwemmen een activiteit met een lage impact is waardoor het vriendelijk is voor je gewrichten. Daarmee is zwemmen geschikt voor mensen van alle fitnessniveaus. Je kunt er zelf voor kiezen om rustig baantjes te trekken of dat je liever een intervaltraining doet.

Zwemmen kan je helpen om je gewichtsverliesdoelen te bereiken en tegelijkertijd je algehele gezondheid en conditie te verbeteren.

 

hoe snel val je af met zwemmenHoe snel val je af met zwemmen?

Hoe snel je afvalt met zwemmen hangt af van verschillende factoren. Zoals bijvoorbeeld je gewicht, intensiteit van de zwemactiviteit, duur van je zwemsessies en je dieet. Het is belangrijk om te begrijpen dat gewichtsverlies een individueel proces is en dat de resultaten kunnen variëren.

Over het algemeen kan zwemmen een effectieve manier zijn om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen.

Gemiddeld verbrandt een persoon ongeveer 400-600 calorieën per uur zwemmen. Dit kan zoals gezegd variëren. Daarnaast kan zwemmen helpen om spieren op te bouwen. Dit zorgt op de lange termijn voor een bijdrage aan het verhogen van je metabolisme.

Het is ook belangrijk om te beseffen dat gewichtsverlies niet alleen afhankelijk is van lichaamsbeweging. Een goede levensstijl en voedingsschema zijn minstens zo belangrijk.

Een gezond en uitgebalanceerd dieet in combinatie met regelmatige zwemactiviteiten kan je helpen om sneller resultaten te behalen.

 

Hoe vaak moet je zwemmen om af te vallen?

Over het algemeen wordt aanbevolen om regelmatig en consistent te zwemmen om effectief gewicht te verliezen.

Voor matig gewichtsverlies wordt meestal aanbevolen om minimaal drie keer per week gedurende 30 tot 60 minuten te zwemmen.

Dit stelt je in staat om voldoende calorieën te verbranden en je stofwisseling te stimuleren. Het is belangrijk om de intensiteit van je zwemsessies geleidelijk op te bouwen naarmate je conditie verbetert.

Als je sneller resultaten wilt behalen kun je ervoor kiezen om vaker per week te zwemmen of de duur van je zwemsessies te verlengen.

Het kan nuttig zijn om een mix van intensieve en minder intensieve zwemsessies op te nemen. Zoals met een intervaltraining. Dit om je lichaam uitgedaagd te houden en je metabolisme te verhogen.

Naast regelmatig zwemmen is het zoals gezegd belangrijk om ook aandacht te besteden aan je dieet. Een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon draagt bij aan succesvol gewichtsverlies.

Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en beperk de inname van overtollige calorieën en ongezonde voedingsmiddelen.

Afvallen door te zwemmen tips:

Hieronder zetten we nog even alle tips voor je op een rijtje als je wil afvallen met zwemmen:

 1. Varieer je zwemsessies: Probeer verschillende zwemstijlen en variaties in je training op te nemen. Afwisseling tussen snelle en langzame zwemsnelheden, intervaltraining of het toevoegen van zwemslagen zoals vlinderslag en rugslag kan je helpen om meer calorieën te verbranden en je spieren uit te dagen.
 2. Verhoog de intensiteit: Na verloop van tijd kun je de intensiteit van je zwemtraining verhogen. Zwem bijvoorbeeld sneller, voeg intervaltraining toe of probeer meer baantjes te zwemmen binnen dezelfde tijd. Dit zal je helpen om meer calorieën te verbranden en je stofwisseling te verhogen.
 3. Zwem met een doel: Stel jezelf uitdagende doelen om naar toe te werken tijdens het zwemmen. Dit kan het aantal baantjes zijn dat je wilt zwemmen, de afstand die je wilt afleggen of de tijd die je wilt verbeteren. Het hebben van doelen kan je gemotiveerd houden en je helpen om vooruitgang te boeken.
 4. Combineer zwemmen met andere oefeningen: Naast zwemmen kun je ook andere vormen van lichaamsbeweging opnemen om je gewichtsverlies te bevorderen. Denk aan krachttraining, wandelen, fietsen of groepslessen. Het combineren van verschillende activiteiten kan je helpen om je spieren op verschillende manieren te trainen en je algehele fitness te verbeteren.
 5. Let op je voeding: Hoewel zwemmen kan helpen bij gewichtsverlies, speelt voeding ook een cruciale rol. Zorg ervoor dat je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt, rijk aan voedzame voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikers en verzadigde vetten.
 6. Blijf consistent: Om echt resultaat te zien, is consistentie belangrijk. Probeer regelmatig te zwemmen en maak er een gewoonte van. Stel een realistisch schema op dat bij je levensstijl past en houd je eraan.

 

afvallen met zwemmen schemaVoorbeeld  afvallen met zwemmen schema

Hier is een algemeen schema voor het afvallen met zwemmen. Onthoud dat dit een basisrichtlijn is en dat je het kunt aanpassen aan je eigen behoeften en fitnessniveau:

Week 1-4:

 • Maandag: Zwem 30 minuten langzame tot gematigde zwemslagen, zoals borstcrawl of schoolslag. Probeer een gestage en consistente snelheid aan te houden.
 • Woensdag: Voer een intervaltraining uit. Zwem 10 minuten als warming-up en voer vervolgens 6-8 herhalingen van 50 meter sprint (gebruik je maximale inspanning) af met 50 meter rustig zwemmen.
 • Vrijdag: Zwem 40 minuten met een matige intensiteit. Wissel tussen verschillende zwemslagen om je spieren gelijkmatig te trainen.

Week 5-8:

 • Maandag: Doe een uithoudingszwem. Probeer je afstand te vergroten door geleidelijk je zwemtijd te verlengen. Begin met 40 minuten en werk toe naar 60 minuten.
 • Woensdag: Voer een intervaltraining uit. Zwem 10 minuten als warming-up en voer vervolgens 8-10 herhalingen van 50 meter sprint af met 50 meter rustig zwemmen.
 • Vrijdag: Zwem 45 minuten met een matige intensiteit. Varieer je zwemslagen en probeer je snelheid te verhogen.

Week 9-12:

 • Maandag: Zwem 60 minuten met een matige intensiteit. Voeg oefeningen zoals kickboards of pull buoys toe om je training te diversifiëren en extra weerstand te bieden.
 • Woensdag: Doe een intervaltraining van 12-14 herhalingen van 50 meter sprint, afgewisseld met 50 meter rustig zwemmen.
 • Vrijdag: Zwem 40 minuten met een hoge intensiteit. Voer sets uit van 100 meter met een snelle tempo en rust 20-30 seconden tussen elke set.

 

Conclusie afvallen door zwemmen

Al met al kan zwemmen een effectieve en plezierige manier zijn om af te vallen en je algehele gezondheid te verbeteren.

Door regelmatig te zwemmen kun je calorieën verbranden, je spieren versterken en je conditie verbeteren.

Het lage impactkarakter van zwemmen maakt het toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Terwijl de variatie aan zwemslagen en trainingsmethoden ervoor zorgt dat je je nooit verveelt.

Vergeet niet dat gewichtsverlies een geleidelijk proces is dat consistentie en discipline vereist. Combineer je zwemsessies met een gezond dieet en een evenwichtige levensstijl voor optimale resultaten.

Dus duik in het water, geniet van het zwemmen en werk aan je afslankdoelen terwijl je jezelf verfrist en versterkt in het proces!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *