Meteen naar de inhoud

Wat is een gezond BMI?

  • door

wat is een gezond bmiWat is een gezond BMI?

De BMI(Body Mass Index) is een rekenformule die aan geeft of je op een gezond gewicht zit, overgewicht hebt of zelfs ondergewicht hebt. De BMI berekening wordt veel gebruikt door diëtisten en huisartsen, maar je kunt deze zelf ook toepassen op jouw situatie.

 

Je weet dan direct of je overgewicht en beter kunt afvallen, ondergewicht hebt en moet gaan aankomen, of gewoon op een gezond gewicht zit.

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index en is een alternatieve benaming voor Queteletindex, oftewel QI. Eigenlijk is de verhouding tussen je lengte en je gewicht.  Aan de hand hiervan kun je bepalen of jouw gewicht op peil is, of dat je er beter iets aan kunt doen.

Zit je net boven of onder de grens dan is er niet direct een groot probleem, maar zit je wel in het zogenaamde risico gebied en doe je er goed aan om na te denken over jouw voedingspatroon.

Wat is een goede BMI?

De BMI van jouw lichaam bereken je met behulp van jouw lengte en jouw gewicht. Het is de oorspronkelijke QI-formule die we kennen om de BMI te berekenen.

Op internet zijn er diverse websites waar je op een hele eenvoudige manier jouw BMI kunt bereken, simpel door de gevraagde gegevens in te vullen. Maar wanneer je het liever zelf wilt doen dan kun je dat als volgt doen:


“stel je weegt 90 kilo en bent 1,75 lang. Doe eerst je lengte x lengte. Je gewicht deel je door deze uitkomst. Dus 90 kilo / (1.75 x 1.75) = BMI 29.39.” In ons voorbeeld zou je dan in een grens gebied zitten en beter proberen iets af te vallen en jouw gewicht goed in de gaten houden.

wat is een goede bmi

Wat is een gezond BMI?

Een gezond BMI is tussen de 18,5 en 25. Je bent dan niet te zwaar en hebt ook geen ondergewicht. Vanaf een BMI van 18 spreken we over ondergewicht. Ondergewicht kan als consequentie hebben dat je weinig weerstand hebt bij ziekte en dus ook sneller een griepje op loopt.

Afvallen met een BMI onder de 18 is dus zeker geen goed plan.
Een BMI boven de 25 is ook ongezond.

Tussen de 25 en 30 heb je wat overgewicht maar is er nog niet zoveel aan de hand. Vanaf een BMI van 30 of meer is het zeer verstandig om een poging tot afvallen te doen en eens goed na te denken over het voedingspatroon dat je momenteel hanteert.

Overgewicht kan lijden tot diabetes, hart- en vaatziekten en bij vrouwen zelfs tot onvruchtbaarheid.
Wanneer je BMI boven de 40 uitkomt heb je een serieus probleem.

Zo een hoge BMI kan jouw gezondheid flink in de weg zitten en zelfs levensbedreigend zijn. Afvallen en gezondere voeding is dan geen overbodige luxe meer.

Wat is een normaal BMI?

Een groot deel van de Nederlanders heeft een BMI van 25 of hoger. Een Body Mass Index die wat aan de hoge kant is, is zeker geen uitzondering.

Dit neemt echter niet weg dat je er goed aan doet om regelmatig je BMI opnieuw te berekenen en na te denken over of je iets kunt doen aan het overgewicht. Gezonder gaan eten, vaste maaltijden en sporten zijn methodes die je hierbij kunnen helpen, zeker als je deze drie ook nog eens combineert.

Een gevaarlijke Body Mass Index

Wanneer je BMI boven de 40 uit komt, neem dan contact op met een arts. Deze BMI is namelijk erg gevaarlijk en afvallen is een noodzaak. Een arts kan je helpen om een gezond BMI te bereiken.

Hij kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een diëtiste die samen met jou een gezond eetpatroon op kan stellen. Alleen afvallen werkt namelijk niet, je zult je eet patroon grondig moeten wijzigen om te voorkomen dat je wederom een te hoge BMI bereikt.

afslank receptenbijbel review

Verander je voedingspatroon eenvoudig met de Afslank Receptenbijbel!

BMI bij zwangerschap?

Wanneer je zwanger bent kan je BMI berekenen je helpen om te bepalen hoeveel je bent aangekomen en hoever je weer terug wilt na de bevalling.

Van belang is dan wel dat je al wist wat je BMI was voor je zwanger raakte. Uiteraard kom je tijdens de zwangerschap aan en kun je de waardes niet meer hanteren zoals we die hier boven hebben beschreven.

 De gynaecoloog kan je helpen om te berekenen of je genoeg of te weinig bent aangekomen en daar waar nodig direct actie ondernemen.

Regelmatig je BMI berekenen

Voor wie wil weten of hij op de goede weg is, doet er slim aan om regelmatig zijn of haar BMI te berekenen. Wanneer je deze gegevens nauwkeurig noteert kun je curve maken en dus goed zien hoe het met je gewicht gaat.

Wanneer je richting over- of ondergewicht gaat kun je dan direct ingrijpen en kijken wat je kunt veranderen om wel weer op een gewicht te komen wat gezond is.

Kinderen bijvoorbeeld groeien nog steeds, de lengte verandert dus, dus ook de BMI als het gewicht wel gelijk blijft. Andersom werkt dat natuurlijk net zo.

Wanneer je niet meer groeit, wat bij volwassene meestal het geval is, maar je gewicht neemt wel toe, dan kun je door middel ven de BMI berekenen of het nig gezond en verantwoord is.

Echt te zwaar of te licht?

Of je echt te zwaar of te licht bent, kan alleen een arts of diëtiste vast stellen. Aan de hand van de BMI formule kan je zeer goed berekenen of je overgewicht hebt of niet. Of dat je misschien zelfs te licht bent voor jouw lengte.

Maar wanneer je wilt weten of het echt zo erg is, moeten er meer factoren worden mee genomen in de berekening en dat kan alleen een arts. Het geslacht is mede bepalend welk gewicht gezond voor jou is.

Ook de leeftijd en eventuele ziektes kunnen bepalend zijn. In ieder geval kun je met bovenstaande formule vast een richtlijn voor jezelf bepalen en eventueel iets aan jouw ongezonde gewicht doen.

koop hier de afslank receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *